Ja, til eit røykfritt norge!

Nei,der det er ikkje fordi  det er usunt…

Det er rett og slett fordi  det kolossalt helseskadeleg, ikkje berre for dei som røyker men det er også mykje meir skadeleg for dei rundt en det mange trur.

Det døyr ca. 7500 nordmen årleg  som følge av røyk, ca 500 nordmen døyr av passiv røyking. Over heile verden tar passiv røyking livet av ca 600.000.

Røyk tar ogå meir liv en narkotika, alkohol, bilulykker,branner, aids og sjølvmord tilsaman.

Så grunnen til at eg vil at noreg skal bli røykefritt er ganske enkel:

Eg vil at barn, eldre, allargikerer, astmatikerer osv og folk generelt skal få kunne gå på utearangementer, parkar, messer, strender, tivoli, lekeplasser, resteplasser osv. uten divarse plager av røyken (tørr hals og kløe i halsen,hoste, tett nase, vond pust, svimmelhel, hovudværk osv). Eg vil at mine born og borneborn skal kunna voksa opp i eit røykfritt utemiljø.

Spesielt vil eg at alle born skal få voksa opp i røykefrie heimar!

Son det er i dag er det vanskeleg og finna stadar  å gå ut på som er total røykfrie for dei som måtte trenge det. Det er også dessverre mange som røyker på stader som det er røykeforbud. somme gonger er plassen det ikkje er lov å røyka på for nært plassen det er lov og røyka på, så nært at det ikkje er noko forskjell på kvar du røykar. klikk på biletet)

På stader kvar det er store folkemengder, som på denne utstillngsmessa (biletet) er røyken verre og  sjenerande for endå meir og folk burde ikkje røyka på slike arangementer kvar det går tett i tett med alle typar folk. Eg skjølv som allergiker kan i verstefall få store problemer desse stedene.

Nekte folk og røyka i sine eigne haimar?

Om du spør meg så ja, absolutt.

som du så høgare oppe er eit av ynskjene mine at alle born ska få voksa opp i røykfrie heimar. Og mange born bur dessverre ikkje i røykfrie heimar. Nokon foreldre har dessverre ikkje kjenskap til kvar skadelikt det er for borna at foreldra røykjar heime.Ca 165.000 over heile verda døyr som følge av røyk i heimen. Eg har også høyrt om ektefeller som ikkje vil gå ut og røykja då mannen/kona ber om det.

Eg har også sett mennesker som røykjer medan dei triller ei barnevogn, passer på eller leiker med born,som kanskje utan at dei tenkjer over det, bles røyken på barnet. Røyk og barnepass går ikkje i lag. Born er også meir sårbare til passiv røyking en vaksne og då spesielt babyar. Nokon få røykjer medan dei ammar eller går gravide,noko eg synest er urettferdig overfor barnet. Røykande foreldre som søv med sitt nyfødte born øker også  risikoen til krybbedød. 43.000 barn dør av passiv røyk i noreg. 4 av 10 born er passive røykarar.

Ca 20% av norske born får astma og allergi. Eg er sikker på at antallet på born med astma og allergi vil synke dersom me for eit totalt røykeforbud i noreg som også inkluderer dei norske heimar. Under finn du divarse linkar:

http://www.hedmark.org/article.aspx?m=4582&amid=74356

http://www.dinside.no/837597/81-grunner-til-aa-stumpe-royken

http://www.vl.no/samfunn/tobakksroyk-hjemme-tar-165-000-barneliv/

http://www.naaf.no/no/aktuelt/Nyhetsarkiv/Passiv-royking-i-fosterlivet-kan-gi-barnet-astma/

http://tekniskmuseum.no/gamlewebben/medisinskmuseum/sunn_sjel/livsstil.htm

http://www.propaganda.net/skoleside/?stil=7552

http://www.nrk.no/helse-forbruk-og-livsstil/1.7398923 (Bør lesa).

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.