Kven er det som ikkje betalar digitalt?

I dagens samfunn er det mange som trur at det berre er nokon få som ikkje betalar med kort eller vipps, men det er mange fleire enn ein skulle tru som av ulike grunnar må betale med kontanter.

Dei med utfordringar

Det er mange folk i ulike grupper som sliter med forskjellige utfordringer. Grunnane kan være at dei kan være alder, helsemessige/sjukdom ( fysiske og psykiske), utviklingshemming, syndrom osv. Og utfordringane dei har kan være ulike frå person til person. Nokon kan slite med teknologien, gløymsle, motorikk, psykiske rutiner osv.

Eg las på facebook også om ein psykisk utviklingshemma som skreiv at folk ikkje forstod kva utfordringar dei hadde med digital betaling og kva vanskelegheiter det førte til på stader dei fjerner kontantane.

Mange blir fysisk uvel av teknologi/ for mykje teknologi. Smerter i nakke og hodet, evt. migrene, kvalme, generelt ubehag, dårlig humør kan mange oppleve. Nokon er bevisst på at det er teknologien som er årsaka andre ikkje. Høg sensitivitet er også ein årsak til at mange blir fysisk uvel av teknologien.

Økonomiske og betalingsutfordringer

Nokon som har verge eller personlig assistent har blitt opplærte til å kunne klare seg mykje sjølv i det daglege sjølv om dei ikkje kan bruka kort eller vipps så lenge dei kan bruke kontanter og kan ta ut penger. Då klarer dei å halde betre kontroll og har blitt lært opp og assistent hjelper meir til med større oppåver og innkjøp. Dei som ikkje treng verge/ assistent har eit fritt liv og kan styra seg sjølv så lenge dei kan bruka kontanter overalt. Dei kan gå på sosiale samvær, til lege eller handle akkurat når det passer dei pga. kontantane.

Utan kontanter blir mange avhengig av verge eller personlig assistent for å handla eller ha eit sosialt liv. I dag kan også dei som har hjelp klara seg sjølv meir då dei har fått opplæring og kan betale med kontanter og ta ut penger i minibank. Dette gjer det fysisk lettare for dei samstundes som dei klarer å økonomisk oversikt.

Alle dei som i dag har frihet pga. kontantane mister friheten i eit evt. Kontantfritt samfunn, i tillegg til at det koster samfunnet kolossale utgifter om mange hundre tusen mennesker skal ha verge/ assistent som per i dag ikkje treng dette.

Økonomisk oversikt

Generelt er det anbefalt av eksperter innen økonomi å handle stort sett med kontanter får å ha økonomisk oversikt og kontroll.

Småsummer her og der, pølse, bolle, noko frå ein billigkrok, ein kjole på sal, matvarer på sal osv. som ein ofte kaller «lommetjuvar» då dei samansatt blir til store summer iløpet av kvar månad er det lettere å ha kontroll over om ein tar ut ein maksimal sum og betaler med kontanter på f.eks. shopping eller ærend.

I programmet «luxusfellen» snakker dei ofte om dette. Dei nevner ofte at det generelt er lurt å ta ut kontanter til planlagt handling og ærender, men også for å få kontroll på «lommetjuvar».

Eg vil sei det er generelt lurt å ta ut maksbeløp i kontanter for dei som har vore/er i eller for å ikkje koma i slike økonomiske problemer.

Kontant og menneskerett forkjempere

Mange kjempar for å behalde kontantane og det finnes mange viktige grunner til det, Ein tenker på ungane som vil spare på sparebørse og sjå dei telja pengane, betale sjølv og lære kvar mynt sine verdiar noko som er med å gjere ungane kloke. Andre gjer det pga. overvåking, kontroll, svindel og gebyrer som nevnt i anna blogginnlegg, på grunn av retten til å være fri til å velja og på grunn av dei som har sine problemer med digital betaling.

Det er også bra at mange som ikkje har noko problem med å betale digitalt alikevel kjemper for rettane til alle dei som ville fått slike problemer som nevnt ovenfor i eit evt. kontantfritt samfunn.

Mange kjemper for kontantane fordi me ikkje skal få eit ekskluderande samfunn eller at ingen skal være utenfor hjå dei butikker og spisesteder der dei ikkje vil ta imot kontanter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.